AUTEURS

lijn_orange.jpgCarry Slee
Carry Slee (1949) is al jaren een succesvolle kinderboekenschrijfster. Sinds 2009 richt zij zich op een nieuwe doelgroep: mensen 16 jaar en ouder, ook wel 'young adults' genoemd. Fatale liefde is een voorbeeld van een 'young adult' thriller. Voor de serie Leeslicht is Fatale liefde herschreven in eenvoudig Nederlands.
lijn_orange.jpg
Karin Giphart
Karin Giphart (1968) is schrijfster, fotografe en componist. Ze is de zus van de bekende schrijver Ronald Giphart. Schrijven zit in de familie, want Het gouden uur is prachtig om te lezen!
lijn_orange.jpg
Mickey Roorda
Deze naam is een pseudoniem. Dat betekent dat deze schrijver niet echt zo heet en anoniem wil blijven.
lijn_orange.jpg
Marion Pauw
Marion Pauw is een bekende Nederlandse thrillerschrijfster (1973). In 2009 won zij de prijs de Gouden Strop voor haar misdaadroman Daglicht. Voor de serie Leeslicht is haar boek Drift vereenvoudigd. De originele titel verscheen in 2007.
lijn_orange.jpg
Herman Koch
Herman Koch (1953) publiceert al vanaf 1985 verhalen, romans en columns. Maar hij is het meest bekend door zijn rol in de humoristische tv-serie Jiskefet. Het diner verscheen in 2009 en is het best verkochte Nederlandse boek van dat jaar. Ook won Herman Koch met dit boek de NS Publieksprijs 2009.
lijn_orange.jpg
Heleen van Royen
De gelukkige huisvrouw verscheen in 2000. Met deze roman werd Heleen van Royen (1965) in een keer een bekende schrijfster. Er zijn meer dan 250.000 exemplaren verkocht van De gelukkige huisvrouw.
lijn_orange.jpg
Suzanne Vermeer
Suzanne Vermeer is een pseudoniem. Dat betekent dat de schrijver in werkelijkheid een andere naam heeft, maar niemand weet welke naam dat is. Op haar website staat dat Suzanne Vermeer in Barcelona woont. Daar heeft ze al meerdere trillers geschreven. Cruise is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010.
lijn_orange.jpg
Renate Dorrestein
Renate Dorrestein (1954) publiceert in 1983 haar eerste roman Buitenstaanders. Sindsdien heeft ze veel romans geschreven en won ze prijzen voor haar werk. In 1993 kreeg ze de Annie Romein Prijs voor al haar boeken (haar hele oeuvre). Ze schrijft op een bijzondere manier over families en relaties tussen ouders en kinderen.
lijn_orange.jpg
Baantjer & De Waal
Appie (Albert Cornelis) Baantjer (1923) is op zondag 29 augustus 2010 overleden. Baantjer werd bekend door zijn boeken over rechercheur De Cock. De populaire tv-serie Baantjer is gebaseerd op deze boeken. Een Rus in de Jordaan is het eerste boek dat Appie Baantjer schreef samen met een andere auteur: Simon de Waal. Simon de Waal is de schrijver van de tv-serie Baantjer.
lijn_orange.jpg
Jan Terlouw
Bij ons in het dorp is een bewerking van Bij ons in Caddum van Jan Terlouw. Deze bekende politicus en veelbekroonde jeugdliteratuurschrijver (1931), schreef onder meer het boek Oorlogswinter.
lijn_orange.jpg
Simone van der Vlugt
Simone van der Vlugt (1966) begon in 1995 als kinderboekenschrijfster en schrijft nu vooral thrillers voor volwassenen. Blauw water was in 2009 genomineerd voor de NS Publieksprijs en de Gouden Strop, maar won uiteindelijk De Zilveren Vingerafdruk 2009, een publieksprijs voor trillers.
lijn_orange.jpg
Kluun
Kluun (1964) is schrijver en columnist. In 2001 ging zijn vrouw dood aan kanker. Ze was toen 36 jaar. Kluun bleef alleen achter met hun dochter. Hij verkocht zijn bedrijf en vertrok met zijn dochter naar Australië. Daar schreef Kluun hoe het is om je vrouw te verliezen. En zo ontstond het ontroerende boek Komt een vrouw bij de dokter.
lijn_orange.jpg
Anne Frank
Anne Frank, haar leven
Anne Frank (1929-1945) is misschien wel het beroemdste meisje van Nederland. Ze is bekend door haar dagboek. Anne Frank was Joods. Ze woonde in Amsterdam toen de Tweede Wereldoorlog begon. Zij en haar ouders moesten onderduiken. Meer dan twee jaar verstopten ze zich in het bedrijf van haar vader, in het achterhuis.
lijn_orange.jpg
Daphne Deckers
Moeder worden, moeder zijn
Daphne Deckers (1968) werkte vroeger als fotomodel. Nu is ze beroemd als schrijfster. En bekend van tv als actrice en presentatrice. Daphne Deckers is getrouwd met de vroegere toptennisser Richard Krajicek. Ze hebben twee kinderen, Emma en Alec. Daphne Deckers schrijft vooral over hun opvoeding. Ze is inmiddels de bekendste moeder van Nederland.
lijn_orange.jpg
Kader Abdolah
Voetstappen
Kader Abdolah (1954) is in geboren in Iran. Sinds 1988 woont hij in Nederland. In 1993 schreef hij zijn eerst verhalenbundel in het Nederlands: De adelaars.
Zijn boek: Het huis van de moskee staat op nummer 2 van beste Nederlandstalige romans aller tijden.
lijn_orange.jpg
Marjan Berk
Een goeie truc
Marjan Berk (1932) schreef haar eerste boek in 1980. Daarvoor was ze jarenlang actrice. In 1994 ontving ze de Televizierring voor het schrijven van de bekende tv-serie Vrouwenvleugel.
Columns van Berk verschijnen in het Algemeen Dagblad en in tijdschrift Margriet..
lijn_orange.jpg
Yvonne Kroonenberg
Een echte man
Yvonne Kroonenberg (1950) is psychologe. Ze schrijft met humor over de liefde en alles wat goed en fout kan gaan tussen mannen en vrouwen. Kroonenberg schreef bekende boeken zoals Alles went, behalve een vent en Het zit op de bank en het zapt.
lijn_orange.jpg