LAATSTE NIEUWS

Mooi verhaal over de gevolgen van laaggeletterdheid. - 24 augustus 2020

Niemand ziet mij is het eerste verhaal van Marion Döbert dat wij ook in het Nederlands uitgeven. Ze schrijft veel voor de Duitse makkelijk-lezen-uitgeverij, geeft daar ook lessen alfabetisering aan mensen die beter in taal willen worden, en gebruikt daar leesboeken bij. Verhalen die ze zelf schrijft. Dit verhaal, Niemand ziet mij, gaat over een jongeman, Jacob, die bij de plantsoenendienst werkt. Hij moet het onkruid weghalen. Omdat hij veel kennis heeft van de planten en bloemen, krijgt hij een betere baan aangeboden. Maar daarvoor moet hij wel kunnen lezen en schrijven. Die baan weigert hij. Thuis gaat het ook mis. Als zijn vrouw een avondje weggaat terwijl de baby niet helemaal lekker is, gebeurt er iets heel ergs. De baby krijgt hoge koorts en Jacob weet niet welke pillen hij de baby moet geven. Er liggen zoveel verschillende doosjes medicijnen in het kastje. Als zijn vrouw thuis komt en de doodzieke baby ziet, stuurt ze Jacob het huis uit. Dan begint voor Jacob een lange en moeizame tijd. Gered wordt hij door iemand die zijn talenten wel ziet. 
Lees dit boek, je zult zien dat je het uitleest!

Start!-krant vernieuwd. - 24 augustus 2020

De Start!-krant telt in het vervolg 16 pagina’s en bevat nieuws uit binnen- en buitenland. De Start!-krant is de krant voor jou!

Er staan nieuwtjes in de krant, maar ook interviews met mensen die iets vertellen over hun werk of hun hobby's. Je kunt er terecht voor tips over cursusen of over leuke leesboeken. Ook krijg je iedere maand leuke ideeen om boeken voor te gaan lezen. We geven tips over geldzaken en leggen uit wat er gebeurt met het klimaat en het weer. Natuurlijk schrijven we ook over sport en over Nederland en kun je meedoen aan de puzzelwedstrijd.
Wil je oefenen met het lezen? Vraag dan aan je docent of begeleider om het lesmateriaal.

Neem hier een abonnement!

Fijn om te lezen in je leesclub. - 5 april 2018

Wat zijn nou geschikte boeken voor leesclubs voor mensen die niet zo makkelijk lezen? Die vraag wordt ons, het team van uitgeverij Eenvoudig Communiceren, vaak gesteld. Het antwoord is niet eenvoudig te geven. Welk boek geschikt is hangt namelijk af van de samenstelling van de mensen in je leesclub. En van hun leesniveau én natuurlijk van hun interesses.

Er zijn verschillende leesclubs voor volwassenen mogelijk: een voor NT1’ers (autochtonen met leesproblemen) of een voor NT2’ers (inburgeraars uit alle landen van de wereld), of voor een mengeling van nationaliteiten. Ook kun je een leesclub hebben met alleen vrouwen, of alleen jongvolwassenen, of zelfs een leesclub met alleen mannen komt wel eens voor.

Eenvoudig Communiceren komt tijdens de Week van de Alfabetisering in september 2018 met een handleiding voor leesclubs. Daarin aandacht voor het opzetten van de club, het werven, de locatie en hoe je het eigenlijk aanpakt, zo'n meeleesclub voor minder vaardige lezers.
Natuurlijk geven we ook tips voor de verschillende meeleesclubs, en bieden we een overzicht van allerlei boekenlijsten die circuleren.

Op de hoogte blijven van de vorderingen van deze nieuwe uitgave? Stuur dan een e-mail naar m.verhallen@eenvoudigcommuniceren.nl o.v.v. Meeleesclub.

 

Extra dikke Start!-krant in de Week van de Alfabetisering  - 7 augustus 2017

In de Week van de Alfabetisering ligt op veel plekken in Nederland de Start!-krant ter inzage. Een bijzondere uitgave van deze maandkrant van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Start!-krant wordt al 13 jaar speciaal gemaakt voor 'moeilijke lezers'. In deze bijzondere editie treft u naast het nieuws en de maandelijks terugkerende rubrieken een themabijlage over de Week van de Alfabetisering 2017. Wat betekent het om laaggeletterd te zijn? En wat is er allemaal te doen in de Week van de Alfabetisering?
Met het verspreiden van de Start!-krant willen we samen met Stichting Lezen & Schrijven, onze partner voor deze speciale uitgave, aan iedereen in Nederland kenbaar te maken wat begrijpelijke taal is. Én hoe we er met z'n allen voor kunnen zorgen dat er voor mensen met een taalachterstand zowel bijscholing als voorlichting in eenvoudige taal beschikbaar is.

Het meisje in de trein in de boekhandel - 23 februari 2016

Op vrijdag 18 maart komt Het meisje in de trein van Paula Hawkins uit in Leeslicht. We gaan met een aantal mensen praten over dit boek in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Wij hebben Hank Gronheid gevraagd of ze met een paar taalambassadeurs wil komen praten over makkelijk te lezen boeken. Die taalambassadeurs zijn nu Het meisje in de trein aan het lezen! Dat is heel spannend voor ons. Want vinden ze het boek goed hertaald? En waren ze ook zo benieuwd naar wat er nou allemaal aan de hand was in die straat die je vanuit de trein kunt zien? Zij gaan het ons 18 maart vertellen.

Wil jij ook als een van de eersten Het meisje in de trein als Leeslichtboek lezen?
Stuur dan een mail naar info@eenvoudigcommuniceren.nl. Wie weet ben jij één van de eerste drie mensen die reageren en krijg je dit boek gratis van de uitgever van Leeslicht: uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Stichting Lezen & Schrijven ondersteunt Leeslicht niet meer - 23 februari 2016

Nóg een nieuwtje, iets minder leuk om te lezen.
Stichting Lezen & Schrijven doet niet meer mee aan de serie Leeslicht. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft ooit samen met stichting Lezen & Schrijven de serie Leeslicht bedacht. En toen hebben de stichting en de uitgeverij afgesproken dat ze samen deze serie zouden betalen. Stichting Lezen & Schrijven heeft geen geld meer voor Leeslicht. Dus nu moet Eenvoudig Communiceren alles zelf betalen.
Maar maak je geen zorgen! Leeslicht blijft gewoon bestaan. En als iemand de uitgeverij wil helpen om boeken in gewone taal te blijven uitgeven, dan kan dat! Leeslicht is namelijk op zoek naar een nieuwe sponsor, naar iemand die elk jaar wat geld betaalt om de boeken te kunnen blijven maken.
Waarom vind je dan nog overal op de site van Leeslicht.nl informatie over de stichting Lezen & Schrijven? Omdat de stichting Lezen & Schrijven nog steeds haar best doet om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven te helpen om beter te worden in taal. En dat vindt uitgeverij Eenvoudig Communiceren heel belangrijk.

Week van de Alfabetisering - 08 september 2015

#WvdA15. Als je deze tekens in Google intikt, dan kom je een heleboel leuke nieuwtjes tegen! Allemaal over beter lezen en schrijven.
#WvdA15 betekent namelijk Week van de Alfabetisering 2015. En dat is het, deze week. Voor de boekenserie Leeslicht is 9 september een bijzondere dag.
Dan is er een klein feestje in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het huis aan de Gouden Bocht, een van de nieuwe titels in de serie Leeslicht, wordt dan cadeau gedaan aan een heleboel Taalambassadeurs. Door Marja van Bijsterveldt. Zij is nu namelijk de voorzitter van stichting Lezen en Schrijven. Leeslicht is een serie van stichting Lezen en Schrijven en uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Jubileum - 25 februari 2014

Dit jaar bestaat uitgeverij Eenvoudig Communiceren 20 jaar! We gaan in het najaar een middag over de kranten, de leesboeken en de werkboeken van Eenvoudig Communiceren organiseren. En we geven een nieuwe serie uit: Literatuur voor beginners. Ga voor meer informatie naar www.eenvoudigcommuniceren.nl of stuur een e-mail naar aanmelden@eenvoudigcommuniceren.nl.
Leeslicht is een initiatief van stichting Lezen & Schrijven en uitgeverij Eenvoudig Communiceren.
En ook stichting Lezen & Schrijven bestaat alweer 10 jaar! Bij een feestelijke middag in Rotterdam heeft iedereen H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden bedankt voor al haar inzet voor de stichting. Want zij is geen voorzitter meer van de stichting. Dat is nu Maja van Bijsterveldt geworden.

Week van de Alfabetisering! Zondag 8 tot en met zondag 15 september - 22 augustus 2013

Het thema van de week is: Boek je toekomst!
Lezen en schrijven is belangrijk voor je toekomst. Er gaat een wereld voor je open wanneer je kunt lezen en schrijven. Een wereld waarin je je vrij kan bewegen en waaraan je mee kan doen. Kortom: lezen en schrijven leidt tot een beter toekomstperspectief!

Met de boeken uit de serie Leeslicht kun je lezen oefenen.
Want hoe meer je leest, hoe beter je erin wordt!
Wil je liever nog wat hulp bij het lezen?
Bij veel bibliotheken zijn er leesclubs voor mensen die niet zo makkelijk lezen.
Daar kun je naartoe om samen een boek te lezen.
Vaak leest er iemand voor, en dan kun je zachtjes meelezen.
Zo oefen je lezen zonder al te veel moeite.

In de Week van de Alfabetisering nemen we een kijkje in Amsterdam.
In de bibliotheek gaat een leesclub van start die gaat lezen in De uitverkorene of in Vrienden voor het leven. Meer nieuws hierover bij de OBA, kijk op www.oba.nl.

Week van de alfabetisering! Maandag 3 tot en met zaterdag 8 september - 31 augustus 2012

Op vrijdag 7 september neemt wethouder Andree van Es uit handen van Ralf Beekveldt een exemplaar van Haar naam was Sarah aan.
Zaterdag 8 september is er tijdens de Wereldalfabetiseringsdag in Duinrell extra aandacht voor het nieuwste deel in Leeslicht: De familieblues door Yvonne Kroonenberg.

Twee bestsellers in Leeslicht - 14 mei 2012

Dit voorjaar hebben we 2 prachtige nieuwe titels in Leeslicht!
Het eerste boek is een roman van Tatiana de Rosnay.
Haar naam was Sarah is de titel.
Het boek staat al een hele tijd hoog in de boekentop tien.
Er zijn in Nederland en Vlaanderen al meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht. Het verhaal is ook verfilmd. Het is een mooi en verdrietig boek over de joodse Sarah uit Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog..
Het verhaal gaat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, het gaat ook over deze tijd. Marian Hoefnagel heeft het verhaal opnieuw opgeschreven in makkelijke taal.

Verder komt half juni een nieuw boek van Simone van der Vlugt uit!
De titel is Op klaarlichte dag.
We hadden al Blauw water van deze schrijfster in Leeslicht.
En dat boek is door veel mensen gelezen. Dat geldt ook voor Op klaarlichte dag! Op klaarlichte dag was Boek van het jaar 2010.
Ook won Simone van der Vlugt (1966) met dit boek de Crimezone Thriller Award 2010 en de NS Publieksprijs 2010.
Daarnaast was Op klaarlichte dag in 2011 het meest uitgeleende boek in de Nederlandse bibliotheken.
De spannende boeken van Simone Van der Vlugt zijn makkelijker leesbaar gemaakt door Frans van Duin.

Zomerhuis met zwembad genomineerd en Het diner in de theaters - 24 februari 2012

Herman Koch is een van de meest gelezen schrijvers in ons land. Van zijn boeken Het diner (2009) en Zomerhuis met zwembad (2011) werden er heel veel verkocht. Beide boeken zijn herschreven in eenvoudig Nederlands voor de serie Leeslicht.

Zomerhuis met zwembad is genomineerd voor twee prijzen. Het boek staat op de longlist van de Gouden Boekenuil 2012. Dat is de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Zomerhuis met zwembad is ook genomineerd voor de Libridis Literatuurprijs 2012. Het diner won overigens in 2009 de NS Publieksprijs.

Het diner is sinds deze week te zien in het theater! Herman Koch, werd alom bekend door het tv-programma Jiskefet. Kees Prins is een Jiskefet- collega van Herman Koch. Kees Prins bewerkte Het diner tot toneelstuk en regisseert het stuk in de theaters. Het diner ging op 23 februari in première in de Leidse Schouwburg.

> de theatervoorstellingen van Het diner
> bestel Zomerhuis met zwembad in gewone taal
> bestel Het diner in gewone taal

Leeslicht in de winkel - 12 september 2011

displayllgesneden.jpgOp de foto ziet u een display met daarin zes Leeslicht-boeken. Deze display staat vanaf 7 september 2011 bij alle 108 CIGO-winkels in Nederland. CIGO winkels zijn tabak- en gemakswinkels. De boeken in de display kosten slechts € 4,99 per stuk. Zo wordt de boekenserie Leeslicht bereikbaar voor een groot publiek.

Dit titels in de display zijn: Het Diner van Herman Koch, Cruise van Suzanne Vermeer, Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, Ik omhels je met duizend armen van Ronald Giphart, De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen en Anne Frank, haar leven (een bewerking van Marian Hoefnagel).

Verschillende media schreven over de Leeslicht-actie:
'CIGO: Leeslicht naar groter publiek'
'Bestsellers toegankelijk voor slechtlezenden'

Tot en met 16 september 2011 zijn alle Leeslicht-titels, behalve de nieuwste van Carry Slee, te koop voor € 4,99.
u kunt bestellen via deze website bij ‘Boeken’ of bij de boekhandel.

Leeslicht-boeken voor maar € 4,99 - 1 september 2011

Diner.jpgVan 8 t/m 16 september 2011 kosten de meeste boeken in de serie Leeslicht-maar € 4,99! De prijs van € 4,99 geldt niet voor de twee nieuwste titels: Fatale liefde van Carry Slee en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch.

10e serie uitgaven
Elk half jaar komen er twee of drie nieuwe Leeslicht-boeken uit. De nieuwe titels Fatale liefde en Zomerhuis met zwembad behoren tot de 10e serie uitgaven. Om dat te vieren biedt Eenvoudig Communiceren de andere Leeslicht-titels aan voor deze lage actieprijs. Zo wil de uitgeverij zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de boekenserie.

CIGO-winkels
Ook liggen vanaf 7 september zes Leeslicht-titels in 109 CIGO-winkels door het hele land - voor maar € 4,99 per stuk. Dit zijn: Het Diner van Herman Koch, Cruise van Suzanne Vermeer, Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, Ik omhels je met duizend armen van Ronald Giphart, De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen en Anne Frank, haar leven (een bewerking van Marian Hoefnagel).

Bestellen
Ga naar vanaf 8 september naar een CIGO-winkel, naar een boekhandel of de webwinkel op eenvoudigcommuniceren.nl. Mailen naar info@eenvoudigcommuniceren.nl of bellen naar: 020 520 60 70 kan ook. Bestel snel, want op is op!

Mariska: het boekje De biecht sprak mij meteen aan - 9 juni 2011

Het Deltion College in Kampen kreeg vijf exemplaren van het boek De biecht cadeau van Stichting Lezen en Schrijven. Enkele cursisten wilden het boek meteen lezen, zo ook Mariska.

Mariska.jpg

Dit is het leesverslag van Mariska:

"Het boekje De biecht sprak mij meteen aan:
De voorkant straalt iets ouderwets uit, uit de oude tijd. En op de achterkant lees je dat het speelt in de tijd van de oorlog. Ik houd van verhalen die gaan over het persoonlijk leven van iemand.

Nu ben ik het boek aan het lezen. Het is makkelijk geschreven, voor mij wel iets te makkelijk, maar als je moeite hebt met lezen is dat wel heel prettig, denk ik. Er wordt veel uitgelegd en er is veel herhaling om het verhaal goed te kunnen volgen. Achterin het boek staat een lijstje met uitleg van moeilijke woorden, heel handig!

Twee jaar geleden ben ik begonnen met boeken lezen, toen lag ik in het ziekenhuis. Ik heb een heel mooi boek over de oorlog gelezen: Moffenmeisje en ook het vervolg hierop. Ik lees ook wel dikke boeken b.v. van Nicci French, Vang me als ik val. De Da Vinci Code ga ik nog lezen.

Ik ben altijd wel bezig in een boek. De kinderen lees ik ook altijd voor, een verhaal voor het slapen gaan. Zij kiezen zelf het boek uit in de bieb en dan lees ik ze voor."

De leesclubs van bibliotheek Etten-Leur en Leeslicht - 10 maart 2011

‘Het gaat op de allereerste plaats om het leesplezier.’ Dit zegt Ineke van den Elshout van De Nieuwe Nobelaer Bibliotheek in Etten-Leur. Ineke is een van de initiatiefnemers van de leesclubs voor volwassenen die de bibliotheek organiseert.

Er zijn twee leesclubs voor volwassenen in Etten-Leur: één voor NT1’ers (autochtonen met leesproblemen) en één voor NT2’ers (inburgeraars uit alle landen van de wereld).

De leden van de leesclubs komen om de 5 à 6 weken bij elkaar om een boek te lezen en te bespreken. Meestal is dit een boek uit de serie Leeslicht.

In het blad ALFA-nieuws van februari 2011 stond een artikel over de leesclubs in Etten-Leur. Over hoe de leesclubs zijn ontstaan en over wat lezers en schrijvers vinden van de boeken uit de serie Leeslicht.
Klik hier om dit artikel te lezen.

Overigens verschijnen volgende week drie nieuwe Leeslicht-titels: Het gouden uur van Karin Giphart, Drift van Marion Pauw, De biecht van Mickey Roorda.